Op zoek naar de ferry naar Anambas? Op zoek naar een taxi? Op zoek naar openbaar vervoer in Anambas? Op zoek naar vliegtickets voor Anambas?
Tijd Anambas:
NEWS UPDATE: Visa on Arival!
Amazing Anambas

Vijf eilandjes in Anambas die je echt niet mag missen

Vijf eilandjes in Anambas die je echt niet mag missen

Eilandjes die je gezien moet hebben

De exotische Anambas eilanden zijn absoluut gezegend met natuurschoon van een kaliber dat je op maar weinig plaatsen in de wereld tegenkomt. Maar binnen de Anambas archipel zijn er daarnaast vijf eilandjes die ofwel zo uniek zijn of zo adembenemend mooi (of allebei) dat je ze echt gezien moet hebben tijdens je Anambasreis.

Laten we deze vijf onmisbare juweeltjes op een rijtje zetten, in volgorde van pure "wauw" factor.

5. Pulau Busung

Pulau Busung is een atolletje als geen ander. Om te beginnen is het geen echt atolletje, of zelfs een eilandje. De reden is dat uitsluitend eilanden waar minimaal een deel van boven de zee uisteekt, en dan gedurende een geheel etmaal, officieel als eilanden kunnen worden beschouwd. D.w.z. tijdens een volledige eb/vloed cyclus. En hierin verschilt Busung met bijna alle andere eilanden. In werkelijkheid is Busing meer een soort zandbank die slechts een deel van de dag als eilandje doorbrengt. Maar dat is niet alles, want Busung heeft daarnaast de vreemde gewoonte om van locatie te veranderen. Busung beweegt zich a.h.w. voort over de zeebodem!

Overigens, de reden dat ik Busung in deze lijst opneem, is niet sec vanwege deze wat eigenzinnige kenmerken van het eilandje, maar ook omdat Busung wordt omringd door een werkelijk kristalheldere turkooiskleurige zee èn prachtige koraaltuinen. Mis het niet.

4. Pulau Renggek

Ook Pulau Renggek is in meer dan één opzicht bijzonder. Meteen vanaf het moment dat je het eilandje nadert, sta je verbaast van de pure idyllische schoonheid en de woeste wat prinitieve ambiance die er heerst. Echt, terwijl je over Renggek loopt, heb je het gevoel dat je op de een of andere manier op de set van de film "The Lost World" bent beland.

Zo zie je er niet er alleen indrukwekkende rotsformaties, maar je komt er ook een boom tegen met een holle stamAmazing Anambas Spacer. Deze holle boom heeft van binnen zo veel ruimte dat je er met meerdere mensen tegelijk in kunt zitten. Serieus, de binnenkant van deze ongelooflijke boom lijkt op de binnenkant van een grot. Echt uniek.

Maar er is meer te zien in Renggek, want met een beetje geluk kom je het varanenpaar Fred en Shirley tegen. Niets om je zorgen over te maken, want hoewel allicht wat weg hebben van dinosaurussen, zijn ze gelukkig slechts een fractie van het formaat ervan. Met andere woorden, Fred en Shirley zijn volkomen ongevaarlijk en bovendien heel schuchter. Behalve als er ergens wat eten te halen valt. Oftewel, op Renggek kun je je lunch beter niet onbeheerd achterlaten.

3. Pulau Penjalin

Pulau Penjalin is een absoluut Robinson Crusoe-eiland. Het is afgelegen, onbewoond en heeft werkelijk superblauw zeewater, vol ongerept en bontgekleurd koraal dat meteen zichtbaar is zodra je het water in waadt. Penjalin heeft bovendien een lang wit zandstrand dat rijk is aan kokosnootbomen, maar daarnaast, wat verder landinwaarts, ook nog eens een weelderig tropenwoud. De jungle op Penjalin gonst letterlijk van het leven.

Ben je op zoek naar een onberispelijk tropisch decor voor je perfecte Facebook selfie, dan heeft Penjalin precies wat je zoekt.

2. Pulau Durai

Volgens een aantal onderzoeken is Pulau Durai, van alle Anambas eilanden, het eilandje met het hoogste jaarlijkse aantal schilpadbroedplaatsen. Zo is het geen uitzondering om in één nacht meer dan drie schildpadden aan land te zien komen om hun eitjes te leggen.

Als je dit deel van de levenscyclus van de schildpadden wilt ervaren, het oerinstinct dat al miljoenen jaren deel uitmaakt van hun DNA in levende lijve wil beleven, dan biedt Pulau Durai de beste kans om op de juiste plek te zijn. Een ervaring die je niet gauw vergeet.

1. Pulau Bawah

Pulau Bawah heeft echt alles wat een tropisch paradijseilandje hoort te hebben: kristalheldere azuurblauwe lagunes, witte strandjes van poederzand, een divers koraalecosysteem vol bloeiende flora en fauna en een aantal heuvels bedekt met dichtbegroeid smaragdgroene vegetatie die bovendien zo goed als nog onaangeroerd zijn. Last but not least, Pulau Bawah is dankzij een aantal strategisch gelegen zustereilandjes vrijwel het hele jaar door beschut tegen de elementen .

Toen Eoghan Macguire, reporter bij CNN, Anambas een top 5 plaats toekende op de Asian Tropical Paradise Island List, haalde hij zijn inspiratie ongetwijfeld mede uit Pulau Bawah. Pulau Bawah mag echt niet worden gemist.

Bonus attractie die je echt moet zien

Er is nòg een must-see in Anambas. Dit item neem ik echter niet zonder meer in de lijst op, omdat het iets ongrijpbaars is. Het betreft hier namelijk de grootste bloem ter wereld, Rafflesia geheten. Deze bloem kan een diameter van ruim een meter bereiken en meer dan 10 kilo wegen. Rafflesia is in het verleden op een aantal locaties in de Anambas jungle aangetroffen.

Echter, ondanks de aanzienlijke omvang van de bloem, is Rafflesia niet bepaald makkelijk te vinden. Maar wanneer de bloem bloeit, op zich ook al een zeldzame gebeurtenis, kun je rustig van een spektakel spreken, een ware lust voor het oog. Prijs jezelf super-lucky als je een bloeiende Rafflesia te zien krijgt. Ik heb twee keer een exemplaar in volle bloei mogen aanschouwen. Geweldig!

Meer Informatie?

Heb je een verzoek of aanvraag over bovenstaande? Of een boekingverzoek? Verzend hem hier...

  m   v

Like it? Click it :)