Op zoek naar de ferry naar Anambas? Op zoek naar een taxi? Op zoek naar openbaar vervoer in Anambas? Op zoek naar vliegtickets voor Anambas?
Tijd Anambas:
NEWS UPDATE: Visa on Arival!
Amazing Anambas

Een bootje huren in Anambas

Anambas Pompong

Anambas Pompong

Toen ik voor het eerst van "Anambas" hoorde, verwarde ik het met de Andaman eilanden. Ik had namelijk wel eens van Andaman gehoord, wat ten noorden van Sumatra ligt. Maar de naam Anambas klonk me toen totaal niet bekend in de oren. En dat was ook het geval voor zo'n beetje m'n gehele vriendenkring destijds.

Maar met één Google zoekopdracht was ik volledig op de hoogte van AnambasAmazing Anambas Spacer. Ik zag, verbazingwekkend genoeg, niet alleen dat er echt een Anambas bestaat, maar ook dat het er adembenemend mooi is. Wat me eerlijk gezegd echter het meest verbaasde, was het feit dat dit ogenschijnlijk verborgen tropische paradijs op slechts zo'n 250 kilometer van de metropool Singapore ligt. Bij wize van spreken krap een uurtje vliegen.

Hoe kan zo'n schitterende eilandenketen, bestaande uit tientallen prachtige Bounty eilandjes, en op slechts een uurtje vliegen van een miljoenenstad als Singapore, zo verborgen blijven voor de rest van de wereld? Hoe kan Anambas nog zo totaal onbekend zijn? Het verbaasde me enorm.

Uiteraard wist ik toen nog niet van de talloze andere opzienbarende verrassingen die Anambas voor me in petto had.

De eerste keer dat ik Anambas daadwerkelijk te zien kreeg, was toen mijn veerboot aankwam in Letung, het havenstadje op het eiland Jemaja. Nu ben ik weliswaar naar het Caribisch gebied geweest en naar Mauritius en naar de Malediven, en heb ik bij Tioman, Thailand en rondom Fiji gesnorkeld, allemaal zonder meer prachtige oorden, stuk voor stuk gezegend met een kraakheldere zee en bloeiende koraalriffen.

Maar toen Anambas in het verlengde van de veerbootboeg in zicht kwam, leek het net alsof het felblauwe water om ons heen uit niets anders bestond dan koraal. Voor ons, zo ver het oog reikte, lag een uitgestrekt koraalveld. En ook tijdens mijn verkenningstochten van de vele onbewoonde paradijseilandjes in de weken daarop zag ik ook echt overal koraal. Het behoeft geen betoog: koraal gedijt prima in de wateren rondom Anambas.

Sterker nog, Anambas heeft m.i. een van de meest indrukwekkende koraalriffen in Azië. Overigens, zo ontdekte ik later, uit recent uitgevoerd onderzoek blijkt dat het koraal in Anambas uit het grootste aantal soorten bestaat van zowat alle koraalecosystemen ter wereld. En dat is te zien.

Als je erover denkt om naar Anambas te gaan, raad ik je aan een bootje te huren en de talloze Robonson Crusoeeilandjes te verkennen. Dat is verreweg de beste manier om van het prachtige uitzicht rondom te genieten.

Het frappante is dat je bootexcursies bijna echt als een verkenningstocht kan worden beschouwd, omdat Anambas zo dunbevolkt is en nog zo verborgen is voor de buitenwereld, dat je er bij sommige eilandjes het gevoel krijgt dat je de eerste bent die er ooit voet aan wal zet. De oogverblindend pareltjes liggen echt helemaal afgelegen en zijn daardoor nog steeds zo goed als volledig onaangetast.

Ter info, in Anambas kunnen bootjes worden gehuurd rondom Letung en Tarempa. Mocht je een wat bescheiden budget hebben, dan kun je een traditioneel pompong bootje huren, een wat log houten vaartuig dat op diesel loopt. Een pompong is prima als je wat rond wilt varen en je ruim in je tijd zit.

Anambas Speedboot

Anambas Speedboot

Als alternatief kun je voor een iets hogere prijs ook een meer eigentijds speedbootje nemen. De speedbootjes hier worden van glasvezel gemaakt en zijn dus lichter en sneller dan pompongs waardoor je een hoop tijd kunt besparen.

Een bezoek aan Anambas is echt een heel andere ervaring dan alle andere zonnige vakantiebestemmingen waar je bent geweest. Anambas heeft wel wat van de Malediven van weleer, toen de bewuste eilandjes in de Indische Oceaan nog ècht idyllisch waren, d.w.z. voordat ze het epicentrum van massatoerisme werden, zoals beijvoorbeeld ook Bali en Hawaii overkwam.

Het feit dat Anambas nog altijd de allure van echte onbewoonde eilandjes heeft, maar slechts op een korte vlucht ligt van Singapore, Kuala Lumpur en Bangkok, maakt Anambas tot een sensationele - en zonder meer bereikbare - bestemming die je absoluut niet mag missen, temeer omdat de talloze wondermooie atoleilandjes, althans tot nu toe, in hun oorspronkelijke en ongerepte glorie hebben weten te blijven.

Echter, een verborgen, afgelegen en zonovergoten oase met bijna oneindig potentieel voor pure gelukzaligheid is een geheim dat naar alle waarschijnlijkheid niet al te lang geheim zal blijven...

Meer Informatie?

Heb je een vraag over een bootje huren in Anambas? Verzend hem hier...

  m   v

Like it? Click it :)