Op zoek naar de ferry naar Anambas? Op zoek naar een taxi? Op zoek naar openbaar vervoer in Anambas? Op zoek naar vliegtickets voor Anambas?
Tijd Anambas:
Amazing Anambas

Anambas FAQ

Anambas FAQ

Anambas FAQ

Alles wat u wilt weten over de Anambas Eilanden

Als u viavia over de Anambas Eilanden heeft vernomen en u nu graag meer wilt weten over dit paradijselijke oord dat zo ongeveer aan de rand van de wereld ligt, dan zijn de veel gestelde vragen hieronder een prima uitgangspunt. Maar, een waarschuwing is op zijn plaats, want het zou goed kunnen dat aan het einde van deze pagina uw interesse alleen maar meer is gewekt.

Wat is er zo speciaal aan Anambas?

Veel liefhebbers van reizen en avontuur vragen zich dit af nadat ze voor het eerst over Anambas hebben gehoord. Wat is er zo speciaal aan Anambas? Één van de diverse unieke aspecten van de Anambas Eilandengroep is dat het gebied - ondanks de relatief hoge mate van onbekendheid ervan bij de meeste toeristen - binnen een straal van slechts zo'n 150 á 200 kilometer van zeer populaire toeristenbestemmingen ligt als Singapore, Maleisië en natuurlijk de rest van Indonesië. Ondanks de redelijk goede bereikbaarheid is deze stille en mysterieuze eilandengroep nog niet echt opgemerkt door de internationale toeristengemeenschap. Als er al bezoekers naar Anambas komen, dan zijn het in de regel fervente scubaduikers of diepzeehengelaars, dan wel mensen werkzaam in de winning van fossiele grondstoffen, gezien de aanwezigheid van Conoco Phillips.

Afgezien van deze sectoren wordt Anambas weliswaar in de regel beschouwd als adembenemend en idyllisch maar te afgelegen en niet bepaald gangbaar, precies het soort waar m.n. de wat pionierend-ingestelde liefhebbers van nog onontdekte schitterende stukjes aarde maar al te graag naartoe gaan.

Anno 2021.

Inmiddels is er een vooralsnog bescheiden maar gestaag groeiend aantal reisbureaus actief in deze markt. Steeds meer reizigers gaan op zoek naar 's werelds laatste stukjes onontgonnen gebied waar nog wat te ontdekken valt en waar je nog al eerste je voetstappen kunt zetten op maagdelijke stranden. De Anambas Archipel is één zo'n gebied. Zo goed als onaangeroerde Bounty eilandjes, omringd door een azuurblauwe zee en met hagelwitte stranden en een wuivende palmbomen. Onvervalste Expeditie Robinson eilandjes.

Wilt u ook eens echt op avontuur? Een paradijs ontdekken dat je eigenlijk alleen nog maar in reisbrochures tegenkomt? Directe afstammelingen ontmoeten van het ooit in de regio heersende Bugisvolk? Snorkelen in ongerepte koraaltuinen met een grotere variëteit aan koraalsoorten dan zelfs het Caraïbisch gebied? De avonturiers die u zijn voorgegaan, hebben de paradijseilandjes van Anambas in vol ornaat gezien en ook de afstammelingen van de eens zo machtige Orang Laut ontmoet, het Volk van de Zee dat hier zijn oorsprong heeft en nog altijd een zeer hechte band heeft met de intens blauwe zee rondom Anambas.

Bezoekers van Anambas gaan doorgaans ook op ontdekkingstocht naar de prachtige uitgestrekte koraalriffen die Anambas rijk is en de zeedieren die te midde van de koralen leven. Tel daarbij op de bijzondere jungles van Anambas, de rijke cultuur en historie van het gebied, plus, niet te vergeten, het culinaire genot en het wordt rap duidelijk dat Anambas een wel heel speciale vakantiebestemming is.

Waar ligt de Anambas Archipel precies?

De in de Zuid-Chinese Zee gelegen Anambas eilandengroep maakt deel uit van de Indonesische Riau provincie. Het Anambas gebied begint zo'n 150 km ten oosten van Tioman en strekt zich uit naar zowel het oosten als het zuiden. Gezien de relatieve korte afstand tussen het Maleise vasteland en Anambas is de archipel niet zo ontoegankelijk als doorgaans wordt gedacht.

Hoe kan ik naar de Anambas eilanden gaan?

Anambas is op 2 manieren bereikbaar.

Per vliegtuig
Over zee

Additionally, every two weeks or so Indonesian government-owned Pelni shipping company operates a passenger ship called K.M Bukit Raya between Bintan and Kota Letung, Pulau Jemaja (about a 17-20 hour journey) and Kota Tarempa, Pulau Siantan (another 2-3 hours).

Sailing times, however, are prone to fluctuate with weather, sea state and technical issues. Given these travel longer times, the Bukit Raya boat obviously is the slow option.

Mind you, sleeper cabins are available on the Bukit Raya, which for some travelers (read: those with the luxury of time) renders this journey quite an attractive option.

Hoe is het vliegveld op Matak? Is er meer informatie beschikbaar over hoe je van Matak naar de rest van Anambas kunt gaan?

Het vliegveld op Matak ligt pal naast een schitterende lagoon en is zonder twijfel de meest aantrekkelijke vliegveldlocatie ter wereld. Alhoewel de terminal zelf vrij klein is, voldoet deze prima, zeker gezien het bescheiden aantal vluchten op deze bestemming. Na aankomst is het slechts een kwestie van het nemen van een van de voertuigen die naar de stijger rijden. Vanaf deze stijger varen en geregeld bootjes naar Tarempa. U kunt meestal een keuze maken tussen de traditionele wat langzamere en goedkopere dieselvaartuigen, de zogeheten pompongs, of de wat snellere en iets duurdere speedbootjes. Eenmaal in Tarempa kunt u verder overal naartoe.

Waar in Anambas kan ik overnachten?

Doordat Anambas steeds beter te vinden is, zowel online als in de offline (lees: print) wereld , komt er steeds meer vraag naar overnachtingsplaatsen. Hierdoor is het aantal accommodaties op Anambas gestaag aan het stijgen.

Bent u op zoek naar een hotelkamer of een resort op Anambas, maar weet u niet precies waar te beginnen met zoeken, dan stuur ons dan gerust een email. We helpen u graag op weg met wat suggesties.

Of kijk voor de meest recente acties op de Resort Promo Arrangement pagina.

Houdt u er wel rekening mee dat email niet altijd meteen beantwoord kan worden door het desbetreffende hotel, simpelweg omdat niet alle offshore hotellocaties voorzien zijn van een snelle internetverbinding. Soms kan ook een storing op de elektriciteitcentrale voor vertraging zorgen. Heeft u uw hotel or resort liever direct bevestigd, dan kunt u bellen of Whatsappen met +62 81270 46 1163.

Zijn er leuke dingen om te doen on of rondom de Anambas eilanden?

Nou en of. Zo kun je heerlijk strandwandelingen maken op onbewoonde Expeditie Robinson eilandjes. Of je kunt op ontdekkingstocht door de gezellige winkelstraatjes van de hoofdstad van Anambas, Kota Tarempa. Vooral de kleurrijke houten huisjes op palen langs de kade en de bedrijvigheid op de vismarkt zijn een genot voor het oog. Door het authentieke sfeertje dat in deze contreien nog heerst, lijkt het alsof je door de oude wereld loopt. Een unieke ervaring.

Hoewel Tarempa zelf een prima plek is om nader kennis mee te maken, staat Anambas vooral te boek als outdoor Mekka. Zeker het schitterende kraakheldere water en de uitgestrekte koraalriffen die je hier in allerlei soorten en kleuren vindt, zijn absoluut een uitgebreid bezoek waard. Je kunt een bootje en stuurman huren, waar je mee een tour kunt doen langs de diverse baaien, adembenemende lagoons en indrukwekkende kustlijnen die Anambas rijk is. Een dag of een paar dagen island-hopping in dit adembenemende paradijs is niet alleen onvergetelijk maar ook nog eens mogelijk voor een redelijke prijs, helemaal als je met een groepje bent. Tip: Doe een picnick of barbecue op een van de Anambas Bounty eilandjes. Met deze foto's op je Facebook gaan je Likes ongetwijfeld door het dak.

Maar je zou jezelf behoorlijk tekort doen als je ook niet in het prachtige zeewater van Anambas een kijkje ging nemen naar alle pracht en praal die hier te zien is. Het is niet voor niets dat snorkelen en scubaduiken op Anambas bij heel veel mensen op de bucket list staan. Voorbeelden van stukjes Anambas die je niet mag missen, zijn Pulau Ayam, Pulau Temawan, Pulau Penjalin, Pulau Tokong Malangbiru en de bekende Seven Skies and Igara scheepswrakken. Die laatste twee liggen in dieper water en zijn voor scubaduikers en freedivers de crème de la crème. Dit gezegd zijnde, ben je geen scubaduiker, maar wil je graag een keertje een onvervalste Expeditie Robinson omgeving van dichtbij meemaken, zowel op land als in zee, dan raden we het onovertroffen Pulau BawahAmazing Anambas Spacer aan.

Bent u een fervent zeevisser, dan kunt u in de Anambaszee uw hart ophalen. De ondiepe wateren rond Anambas zijn belangrijke paaigronden, omdat met name de baaitjes en grillige rotsformaties om de vele kleine eilandjes een toevluchtsoord vormen voor de jonge vissen. Tonijn, Giant Trevally, Makreel en zelfs zwaardvissen kun je in de Anambaszee vangen. Uiteraard helpt het als je een beetje insider informatie krijgt.

We blijven bij water, want op het grote Siantaneiland kun je een werkelijke spectaculaire waterval bezoeken, de Temburun waterval. Deze waterval is uniek, omdat het naar beneden denderende water over 7 verschillende niveaus stroomt voordat het uiteindelijk in zee terecht valt. Je kunt de Temburun via land bezoeken en per bootje. Als je over land gaat, dan moet je via een vrij steile helling naar het begin van de waterval. Dit kan, zeker als het een warme dag is, best een pittige klim zijn. Maar bereik je eenmaal de top, dan is het fantastische uitzicht van Tarempa en de baai absoluut de moeite waard.

Zijn er überhaupt nog dingen die ik moet weten, visum- of gezondheidszaken wellicht?

Allereerst is het verstandig er even bij stil te staan dat Anambas relatief nieuw is als het gaat om vakantiebestemmingen. Daarnaast is het goed om er alvast een beetje rekening mee te houden dat er een kans bestaat dat er mogelijk tijdens de trip iets niet helemaal op rolletjes gaat. Zo kan er vertraging zijn met de ferry, of kan ineens de stroom uitvallen in het hotel. Ook kan het zijn dat er niet overal westers eten beschikbaar is. Als u liever niet dit soort situaties meemaakt, dan is het beter dat u een wat meer gevestigde vakantiebestemming kiest waar dit soort kinderziektes niet meer voorkomen. Anambas is als een ongeslepen diamant, ideaal voor avonturiers met een voorkeur voor trailblazing en het maken van een spannende ontdekkingsreis. Bent u daarentegen meer het type voor 5-sterren hotels, dan kunt u beter een andere keus maken, zoals bijvoorbeeld BaliAmazing Anambas Spacer.

Overigens verbleken bovenstaande strubbelingen uiteraard als het gaat om gezondheidskwesties. Het is in dit licht goed om te weten dat Anambas weliswaar een kliniek heeft, een echt ziekenhuis is het niet. Om die reden is het aan te raden om niet zonder degelijke reisverzekering in deze contreien op pad te gaan.

Tussen twee haakjes, wellicht niet direct een noodgeval, maar toch wel iets wat lastig kan uitpakken is een overdaad aan zon. Wij adviseren altijd een goede zonnebrand crème te gebruiken, met een SPF van minimaal 50.

Anambas heeft inmiddels mijn aandacht. Zijn er ook wat afbeeldingen die ik kan bekijken?

Jazeker. Neem eens een kijkje op onze foto galerij Er komen steeds meer foto's bij, dus kom later nog eens langs.

Wat is ongeveer het benodigde budget als ik pakweg een week in Anambas wil blijven?

Een budget is natuurlijk persoonsgebonden en afhankelijk van diverse factoren, maar als globale indicatie is de volgende informatie wel geschikt. De boot van Singapore naar Bintan is ongeveer $50 voor een retourtje. De boot van Bintan naar Anambas is ca. $70 voor een retour. Vliegt u liever naar Anambas, dan kan de ticketprijs oplopen tot zo'n $150 voor een enkeltje.

Hotelkamers voor bijvoorbeeld backpackers beginnen bij zo'n $10 per nacht. Er zijn ook wat accommodaties met betere voorzieningen en deze kosten van $20 tot $30 per nacht. Ook is er een tweetal vrij exclusieve resorts op Anambas, waar voor de kamers vanaf $60-$80 of meer per nacht wordt gerekend. Vanzelfsprekend zijn deze resorts niet te vergelijken met de wat meer budget-gerichte accommodaties.

Eten en drinken in Anambas is over het algemeen goedkoop. Voor $3-5 heb je een behoorlijk uitgebreide maaltijd, zij het dat e.e.a. dan doorgaans op rijstbasis zal zijn. Voor ruim minder dan een dollar heb je al een paar drankjes, zowel hete als koude. Ook fruit is niet duur. Wel wordt aangeraden om niet zonder meer akkoord te gaan met de vraagprijs. In de regel kan er altijd wel wat vanaf.

Wat niet echt goedkoop is, is het huren van een bootje. Ben je echter met meerdere in een groepje, dan vallen de kosten enorm mee. Je kunt kiezen tussen enerzijds een traditionele "pompong", een langzame houten boot, meestal aangedreven door een aangepaste dieselmotor, of anderzijds, een modernere speedboot. Speedboten zijn voorzien van een buitenboordmotor op benzine. De vuistregel is dat speedboten sneller varen maar wat prijziger in gebruik zijn, terwijl pompongs een lagere snelheid hebben, maar wel een stuk betaalbaarder zijn. Reken op zo'n $100 per uur varen voor een pompong en $150 per uur varen met een speedboot. Vaar je niet continu, dan kan de prijs wat omlaag.

Anambas in een notendop?

De Anambas tegens: Niet de allermakkelijkste bestemming om te bereiken. Nauwelijks westers eten, geen McDonald's of KFC. Er is nog geen volwaardig ziekenhuis.

De Anambas voors: Perfect voor een avontuurlijke reis, met jungle-trekking maar ook cultuurelementen. Ontelbare paradijseilandjes á la Expeditie Robinson. Zo goed als nog onontdekt en grotendeels nog authentiek. Idyllische Bounty strandjes, omringd door een kristalheldere azuurblauwe zee, incluis prachtig gekleurde koraaltuinen. Ideaal om te snorkelen en/of te scubaduiken. Heerlijk Indisch eten en drinken.

Untouched. Undiscovered. Anambas!Meer Informatie?

Heeft u een aanvraag over this FAQ? Verzend hem hier...

  m   vLike it? Click it :)