Op zoek naar de ferry naar Anambas? Op zoek naar een taxi? Op zoek naar openbaar vervoer in Anambas? Op zoek naar vliegtickets voor Anambas?
Tijd Anambas:
NEWS UPDATE: Visa on Arival!
Amazing Anambas

Anambas FAQ

Anambas FAQ

Anambas FAQ

Alles wat je wil weten over de Anambas Eilanden

Als je via-via wel eens iets over de Anambas eilanden hebt vernomen en je graag wat meer wil weten over dit paradijselijke oord dat zo'n beetje aan het uiterste randje van de wereld lijkt te liggen, dan zijn de veel gestelde vragen hieronder een prima uitgangspunt. Maar, een waarschuwing is op z'n plaats, want het zou zomaar kunnen dat je nieuwsgiergheid naar dit prachtige gebied aan het einde van deze pagina alleen maar groter is geworden.

Oké, wat is er zo speciaal aan Anambas?

Veel liefhebbers van reizen en avontuur vragen zich dat af nadat ze voor het eerst over Anambas horen. Wat is er zo speciaal aan Anambas? Één van de diverse unieke aspecten van Anambas is dat het gebied - ondanks dat het nog relatief onbekend is bij de meeste mensen - binnen een straal van zo'n 150 á 200 kilometer van populaire toeristenbestemmingen ligt als Singapore, Maleisië en natuurlijk de rest van Indonesië. Ondanks de redelijk goede bereikbaarheid is de stille en wat mysterieuze Anambas eilandengroep nog altijd niet echt opgemerkt door de internationale toeristengemeenschap. Als er al bezoekers naar Anambas komen, dan zijn het in de regel fervente scubaduikers of sportvissers, dan wel werknemers in de fossiele grondstoffen sector, gezien de offshore boortorens van de oliemaatschappij Conoco Phillips.

Los van de genoemde sectors, wordt Anambas weliswaar wel degelijk door de gemiddelde toerist adembenemend en idyllisch bevonden, bijvoorbeeld bij het browsen door websites, maar tegelijkertijd ook niet echt vermaard genoeg of bereikbaar genoeg. De meeste doorsnee reizigers gaan immers liever naar alombekende en drukbezochte oorden als Bali of Koh Samui. Anambas klint daarentegen juist als muziek in de oren voor reizigers met een voorkeur voor unieke nog onontdekte stukjes aarde.

Anno 2024.

Inmiddels is er een vooralsnog bescheiden aantal reisbureaus actief in deze niche markt. Steeds meer reizigers gaan op zoek naar 's werelds laatste onontgonnen streken waar nog wat te ontdekken valt en waar je nog al eerste je voetstappen kunt zetten op maagdelijke stranden. De Anambas Archipel is één zo'n streek. Zo goed als onaangeroerde Bounty eilandjes, omringd door een azuurblauwe zee en met hagelwitte stranden en wuivende palmbomen. Onvervalste onbewoonde Expeditie Robinson eilandjes. Je treft ze nog maar zelden.

Wil je ook eens echt op avontuur? Een paradijs ontdekken dat je eigenlijk alleen nog maar in exclusieve reisbrochures voor de rich and famous tegenkomt? Afstammelingen ontmoeten van het ooit in de regio heersende Bugisvolk? Snorkelen in ongerepte koraaltuinen met een grotere variëteit aan koraalsoorten dan het Caraïbisch gebied en zelfs Great Barrier Reef? De avonturiers die je zijn voorgegaan, hebben de paradijseilandjes van Anambas in vol ornaat aanschouwd en ook de afstammelingen van de eens zo machtige Orang Laut ontmoet, het "Volk van de Zee" dat hier zijn oorsprong heeft en nog altijd een zeer hechte band heeft met de intens blauwe zee rondom Anambas.

Bezoekers van Anambas gaan doorgaans ook op ontdekkingstocht naar de prachtige uitgestrekte koraalriffen die Anambas rijk is en de zeedieren die temidden van het koraal leven. Tel daarbij de bijzondere jungles van Anambas op, de rijke cultuur en historie van het gebied, plus, niet te vergeten, het culinaire genieten, en het wordt rap duidelijk dat Anambas een wel heel speciale vakantiebestemming is.

Waar ligt de Anambas archipel eigenlijk?

De in de Zuid-Chinese Zee gelegen Anambas eilandengroep maakt deel uit van de Indonesische provincie Riau. Het Anambas gebied begint zo'n 150 km ten oosten van Tioman en strekt zich naar zowel het oosten als het zuiden uit. Gezien de relatieve korte afstand tussen het Maleisische vasteland en Anambas is de archipel eigenlijk lang niet zo ontoegankelijk als doorgaans wordt gedacht.

Hoe kom ik op de Anambas eilandjes?

Anambas is op 2 manieren bereikbaar.

Het vliegtuig
De veerboot

Bovendien kun je ook met het passagiersschip KM Bukit Raya varen, van de Indonesische Pelni rederij. Deze heeft om de twee weken een vaart tussen Pulau Bintan en Anambas. De eerste stop is bij Kota Letung, op het eiland Pulau Jemaja gelegen (zo'n 17 á 20 uur varen) en vervolgens doet het schip Kota Tarempa aan, op het eiland Pulau Siantan, op nog eens 2 á 3 uur vaartijd van Jemaja.

De werkelijke vaartijden kunnen echter wijzigen al naar gelang het weer, de toestand van de zee en eventuele technische problemen. Gezien deze langere reistijden wordt de Bukit Raya boot uiteraard de langzame optie geacht.

Overigens, er zijn diverse slaapcabines beschikbaar op de Bukit Raya, waardoor dit vaartuig voor sommige reizigers een aantrekkelijke optie is. Wel moet je weten wat je doet als je een slaapcabine wenst. Meer details.

Hoe is het vliegveld op Matak? Is er meer informatie beschikbaar over hoe je van Matak naar de rest van Anambas kunt reizen?

Het vliegveld op Matak ligt pal naast een schitterende lagoon en is zonder twijfel de meest aantrekkelijke vliegveldlocatie ter wereld. Alhoewel de terminal zelf vrij klein is, voldoet deze prima, zeker gezien het bescheiden aantal vluchten op deze bestemming. Na aankomst is het slechts een kwestie van het nemen van een van de voertuigen die naar de stijger rijden. Vanaf de stijger varen er geregeld bootjes naar Tarempa. Je kunt kiezen tussen de traditionele wat langzamere maar tevens goedkopere dieselvaartuigen, de zogeheten pompongs, of de snellere en iets duurdere speedbootjes. Eenmaal in Tarempa kun je verder overal naartoe in Jemaja, te voet of per brommer.

Waar in Anambas kan ik overnachten?

Doordat Anambas steeds beter te vinden is, zowel online als in offline publicaties, komt er langzamerhand steeds meer vraag naar overnachtingsplaatsen. Hierdoor is het aantal accommodaties op Anambas gestaag aan het stijgen.

Ben je op zoek naar een hotelkamer of een resort op Anambas, maar weet je niet precies waar te beginnen met zoeken, stuur me dan gerust een emailtje. Ik verzend graag wat onderdak suggesties.

Of kijk voor de meest recente aanbiedingen op de Resort Promo Arrangement pagina van de maand .

Hou er wel rekening mee dat email niet altijd meteen beantwoord kan worden door het hotel dat je hebt uitgekozen, simpelweg omdat nog niet alle verblijven op de eilandjes voorzien zijn van een internetverbinding, laat staan een snelle verbinding. Ook zijn er soms storingen of heerst er stroomuitval. Heb je liever meteen antwoord op je bericht, dan kun je bellen of Whatsappen met +62 813 7242 9004. Ik assisteer je dan met je aanvraag.

Zijn er leuke dingen te doen op of rondom de Anambas eilanden?

Nou en of. Zo kun je heerlijk strandwandelingen maken op onbewoonde Expeditie Robinson eilandjes. Of je kunt op ontdekkingstocht door de gezellige winkelstraatjes van de "hoofdstad" van Anambas, Kota Tarempa. Vooral de kleurrijke houten huisjes op palen langs de kade en de bedrijvigheid op de vismarkt zijn een genot voor het oog. Door het authentieke sfeertje dat er nog heerst in deze contreien, lijkt het alsof je door de Oude Wereld loopt. Een unieke ervaring, zeker vandaag de dag.

Hoewel Tarempa zelf een prima plekje is om nader kennis mee te maken, staat Anambas vooral te boek als epicentrum van recreatie in de open lucht. Zeker het schitterende kraakheldere zeewater en de uitgestrekte koraalriffen die je hier in allerlei soorten en kleuren vindt, zijn absoluut een uitgebreid bezoek waard. Je kunt een bootje en stuurman huren, waar je mee een tour kunt doen langs de diverse baaien, adembenemende lagoons en indrukwekkende kustlijnen die Anambas rijk is. Een dag of een paar dagen island-hopping in dit adembenemende paradijs is niet alleen onvergetelijk maar ook nog eens goed te doen, gezien de redelijke prijs, helemaal als je met een groepje bent. Tip: Ga picnicken of barbecuen op een van de idyllische Bounty atolletjes. Met je selfies van dit exotische paradijsje in je Facebook gaan je Likes ongetwijfeld door het dak.

Maar je zou jezelf behoorlijk tekort doen als je ook niet in het prachtige zeewater van Anambas een kijkje ging nemen naar alle pracht en praal die hier te zien is. Het is niet voor niets dat snorkelen en scubaduiken op Anambas bij heel veel mensen op de bucket list staan. Voorbeelden van stukjes Anambas die je niet mag missen, zijn Pulau Ayam, Pulau Temawan, Pulau Penjalin, Pulau Tokong Malangbiru en de bekende Seven Skies and Igara scheepswrakken. Die laatste twee liggen in dieper water en zijn voor scubaduikers en freedivers de crème de la crème. Ben je daarentegen geen scubaduiker, maar wil je liever een keertje een onvervalste Expeditie Robinson of Survivor omgeving van dichtbij meemaken, zowel op land als op zee, dan raden we het onovertroffen Pulau BawahAmazing Anambas Spacer aan.

Ben je fervent zeevisser, dan kun je in de Anambaszee je hart ophalen. De ondiepe wateren rond Anambas zijn belangrijke paaigronden, omdat met name de baaitjes en grillige rotsformaties om de vele kleine eilandjes een toevluchtsoord vormen voor de jonge visgeneraties. Tonijn, Giant Trevally, Makreel en zelfs zwaardvissen kun je in de Anambaszee vangen. Uiteraard helpt het als je wat insider informatie hebt.

We blijven bij water, want op het grote Siantan eiland kun je een werkelijke spectaculaire waterval bezoeken, de Temburun waterval. Deze waterval is uniek, omdat het naar beneden denderende water over 7 verschillende plateaus stroomt voordat het uiteindelijk in een waterpoel terecht komt. Je kunt de Temburun via land bezoeken of per bootje. Als je over land gaat, dan moet je via een vrij steile helling naar het begin van de waterval. Dat kan, zeker als het een warme dag is, best een pittige klim zijn. Maar bereik je eenmaal de top, dan is het fantastische uitzicht van Tarempa en de baai absoluut de moeite waard.

Zijn er überhaupt nog dingen die ik moet weten, visum- of gezondheidszaken wellicht?

Allereerst is het verstandig er even bij stil te staan dat Anambas relatief nieuw is als het gaat om vakantiebestemmingen. Daarnaast is het goed om er alvast een beetje rekening mee te houden dat er een kans bestaat dat er mogelijk tijdens de trip iets niet helemaal op rolletjes gaat. Zo kan er vertraging zijn met de ferry, of kan ineens de stroom uitvallen in het hotel. Ook kan het zijn dat er niet overal westers eten beschikbaar is. Als je dit soort situaties liever niet meemaakt, dan is het beter dat je een wat meer gevestigde vakantiebestemming kiest waar dit soort hinder wat minder voorkomt. Anambas is als een ongeslepen diamant, ideaal voor avonturiers met een voorkeur voor pionieren en het maken van een spannende ontdekkingsreis. Ben je daarentegen meer het type voor 5-sterren hotels en luxe verblijven, dan kun je beter een andere keus maken, zoals BaliAmazing Anambas Spacer.

Overigens, als het gaat om gezondheidskwesties kun je beter helemaal geen risico's nemen. Daar kunnen we helder in zijn. Het is in dit licht goed om te weten dat Anambas een uitgebreid geoutilleerde kliniek heeft. Toch zou ik het geen volwaardig ziekenhuis willen noemen. Om die reden is het wellicht aan te raden om niet zonder reisverzekering op pad te gaan.

Tussen twee haakjes, doorgaans niet direct een noodgevalkwestie, maar wel iets wat lastig kan uitpakken is een overdaad aan zon. Ik adviseer altijd een goede zonnebrandcrème te gebruiken, met een SPF van minimaal 50.

Anambas heeft inmiddels mijn aandacht. Zijn er ook wat afbeeldingen die ik kan bekijken?

Jazeker. Neem eens een kijkje op de fotogalerij Er komen steeds meer foto's bij, dus kom later nog eens langs.

Wat is ongeveer het benodigde budget als ik pakweg een week in Anambas wil blijven?

Een budget is natuurlijk persoonsgebonden en afhankelijk van diverse factoren, maar als globale indicatie is de volgende informatie wel geschikt (in USD). De boot van Singapore naar Bintan is ongeveer $50 voor een retourtje. De boot van Bintan naar Anambas is ca. $100 voor een retourtje. Vlieg je liever naar Anambas, dan kan de ticketprijs oplopen tot zo'n $150 voor een enkeltje.

Hotelkamers voor bijvoorbeeld backpackers beginnen bij zo'n $15 per nacht. Er zijn ook wat accommodaties met betere voorzieningen en deze kosten $30 per nacht. Ook is er een tweetal vrij exclusieve resorts op Anambas, waar voor de kamers vanaf $150 of meer per nacht wordt gerekend. Vanzelfsprekend zijn deze resorts niet te vergelijken met de wat meer budget-gerichte accommodaties.

Ten slotte is er ook nog Bawah ReserveAmazing Anambas Spacer op het atoleilandje Pulau Bawah. Een klasse apart.

Eten en drinken in Anambas is over het algemeen goedkoop. Voor $3-5 heb je een behoorlijk uitgebreide maaltijd, zij het dat e.e.a. dan doorgaans op rijstbasis zal zijn. Voor een dollar heb je al een drankje, thee, koffie of een frisje. Ook fruit is niet duur. Wel wordt aangeraden om niet overal zonder meer akkoord te gaan met de vraagprijs. Soms kan er wat vanaf.

Wat niet echt goedkoop is, is het huren van een bootje. Ben je echter met meerdere in een groepje, dan vallen de kosten enorm mee. Je kunt kiezen tussen enerzijds een traditionele "pompong", een langzame houten boot, meestal aangedreven door een aangepaste dieselmotor, of anderzijds, een modernere speedboot. Speedboten zijn voorzien van een buitenboordmotor die op benzine loopt. De vuistregel is dat speedbootjes sneller varen maar wat prijziger in gebruik zijn, terwijl pompongs een lagere snelheid hebben, maar wel betaalbaarder zijn. Reken op zo'n $50 per uur varen voor een pompong en $100 per uur varen met een speedboot. Vaar je niet continu, dan kan de prijs uiteraard wat omlaag.

Anambas in een notendop?

De Anambas tegens: Niet de allermakkelijkste bestemming om er te komen. Nauwelijks westers eten, geen McDonald's of KFC. Er is nog geen echt ziekenhuis.

De Anambas voors: Perfect voor een avontuurlijke reis, met bijvoorbeeld jungle-trekking, maar ook veel cultuur. Ontelbare paradijseilandjes á la Robinson Crusoe. Het is nog zo goed als nog onontdekt en nog authentiek. Idyllische Bounty strandjes, omringd door een kristalheldere azuurblauwe zee, incluis bomtgekleurde koraaltuinen. Ideaal om te snorkelen en/of te scubaduiken. Heerlijk Indisch eten en drinken. Kortom...

Untouched! Undiscovered! Anambas!


Meer Informatie?

Heb je een vraag over deze FAQ? Of een boekingverzoek? Verzend hem hier...

  m   v

Like it? Click it :)