Op zoek naar de ferry naar Anambas? Op zoek naar een taxi? Op zoek naar openbaar vervoer in Anambas? Op zoek naar vliegtickets voor Anambas?
Tijd Anambas:
Amazing Anambas

Jungle-Trekking Avontuur

Jungle-Trekking Avontuur

Jungle-Trekking Avontuur

Hoewel de jungles op de Anambas-eilanden niet zo uitgestrekt zijn als de enorme beboste gebieden die je op het vasteland van Sumatra of Java kunt vinden, zijn de bossen op Anambas toch net zo fascinerend.

Ten eerste delen een groot aantal flora- en faunasoorten op Anambas hun genetische afkomst met diersoorten en plantensoorten die op Borneo voorkomen. De oorzaak hiervan is dat de Anambas-eilanden, net als de nabijgelegen Maleisische Seri Buat-archipel, ooit verbonden waren met de landmassa die door het grote eiland Borneo werd gevormd.

Maar kleine delen van Borneo werden duizenden jaren geleden centimeter voor centimeter naar het westen gestuwd. Deze langzame beweging weg van Borneo, veroorzaakt door de schuivende tektonische platen in de regio, is onderdeel van een onstuitbare mars die tot op de dag van vandaag voortduurt.

De jungles in Anambas zijn ook interessant vanwege het feit dat ze Rafflesia herbergen, een van 's werelds grootste bloemen. Toegegeven, je moet een beetje geluk hebben om Rafflesia in bloei aan te treffen, het verloop van de levenscyclus van de indrukwekkende bloem is immers afhankelijk van een aantal externe factoren. Maar het aanschouwen van Rafflesia in volle bloei is eb blijft zonder meer een niet te missen lust voor het oog.

The trip was awesome, like being in Jurassic Park.
-- Zul, Malaysia --

Een ander verschil tussen de bossen in Anambas en de oerjungles op het vasteland, is dat het heersende zeemilieu en het offshore klimaat een behoorlijke invloed hebben op de beboste delen van Anambas. Met name de bomen, struiken en kreupelhout op de meer blootgestelde eilanden vertonen vrij extreme tekenen van jarenlange teistering door wind en weer. Hierdoor oogt het ruige tafereel bijna primitief.

Sterker, vooral tijdens mijn verkenningstochten op de meer verlaten Anambas-eilanden, vroeg ik me op bepaalde locaties af of dit deel van de wereld er misschien wel duizenden jaren geleden precies zo uitzag als nu.

Niet alleen vanwege het knoestige en verweerde uiterlijk van de vegetatie of de enorme rotsblokken die hier her en der verspreid zijn, maar ook vanwege de oorverdovende stilte die hier heerst, het gevolg van de extreem afgelegen ligging en de volledige afwezigheid van mensen op deze verre eilanden. Onaangetaste spots als deze eilanden zijn een zeldzame vondst in onze steeds kleiner wordende wereld.

Als je zin hebt om nog ongerepte stukken regenwoud te verkenne en graag een oeroud boslandschap wil ervaren, waarvan sommige delen wellicht nog niet echt door de mens zijn ontdekt, dan raad ik je aan om een jungle-excursie te maken.

Meer Informatie?

Heeft u een aanvraag over jungle-trekking? Verzend hem hier...

  m   vLike it? Click it :)