Op zoek naar de ferry naar Anambas? Op zoek naar een taxi? Op zoek naar openbaar vervoer in Anambas? Op zoek naar vliegtickets voor Anambas?
Tijd Anambas:
NEWS UPDATE: Visa on Arival!
Amazing Anambas

Jungle-Trekking Avontuur

Jungle-Trekking Avontuur

Jungle-Trekking Avontuur

Hoewel de jungles op de Anambas eilanden niet zo uitgestrekt zijn als de enorme beboste gebieden die je op het vasteland van Sumatra of Java treft, zijn de bossen op Anambas toch minstens even fascinerend.

Ten eerste delen talloze flora- en faunasoorten op Anambas hun genetische afkomst met dier- en plantsoorten die op Borneo voorkomen. De oorzaak hiervan is dat de Anambas eilanden, evenals de nabijgelegen Maleisische Seri Buat archipel, in het verleden een geheel vormden met de landmassa van het grote eiland Borneo.

Bepaalde delen van Borneo werden duizenden jaren geleden centimeter voor centimeter in westelijke richting gestuwd namelijk, het gevolg van de schuivende tektonische platen in deze regio. Dit proces, onderdeel van een onstuitbare mars die diep in de aardkorst gaande is, duurt tot op de dag van vandaag voort.

De jungles in Anambas zijn daarnaast ook interessant vanwege het feit dat ze Rafflesia herbergen, een van 's werelds grootste bloemen. Toegegeven, je moet een beetje geluk hebben om Rafflesia in bloei aan te treffen; het verloop van de levenscyclus van de indrukwekkende bloem is immers afhankelijk van een aantal externe factoren. Maar het aanschouwen van de Rafflesia bloem in vol ornaat is en blijft zonder meer een niet te missen lust voor het oog.

The trip was awesome, like being in Jurassic Park.
-- Zul, Malaysia --

Een ander verschil tussen de bossen in Anambas en de oerjungles op het vasteland, is dat de atmosfeer boven de zee maar ook het zeeklimaat an sich, zeker in het verleden, een behoorlijke invloed hebben gehad op m.n. de beboste delen van Anambas. Vooral de bomen, het struikgewas en het kreupelhout op de meer blootgestelde eilanden vertonen tekenen van teistering door extreme wind, zee- en weersomstandigheden. Hierdoor ogen deze eilanden door het woeste uiterlijk bijna primitief. Buitengewoon indrukwekkend.

Sterker, vooral tijdens mijn verkenningstochten op de meer verlaten Anambas eilanden, vroeg ik me op bepaalde locaties af of dit bewuste deel van de wereld er duizenden jaren geleden er wellicht precies zo uitzag.

Niet alleen vanwege het knoestige en verweerde voorkomen van de vegetatie of de enorme rotspartijen die je her en der tegenkomt, maar ook vanwege de oorverdovende stilte die er heerst, het gevolg van de extreem afgelegen ligging en de volledige afwezigheid van de mens. Onaangetaste spots als deze wat mysterieuze eilanden zijn een zeldzame vondst in onze steeds kleiner wordende wereld.

Als het je wel wat lijkt om nog ongerepte stukken regenwoud te verkennen en graag een oeroud boslandschap wil ervaren, waarvan delen nog maar nauwelijks door de mens zijn ontdekt, dan raad ik je aan om een jungle excursie te doen.

Meer Informatie?

Heb je een vraag over jungle trekking? Of een boekingverzoek? Verzend hem hier...

  m   v

Like it? Click it :)