Op zoek naar de ferry naar Anambas? Op zoek naar een taxi? Op zoek naar openbaar vervoer in Anambas? Op zoek naar vliegtickets voor Anambas?
Tijd Anambas:
Amazing Anambas

Rafflesia in Anambas

Rafflesia

Rafflesia

Terwijl het Rafflesia-bloemengeslacht nogal wat afzonderlijke soorten omvat, herbergen sommige van de meer afgelegen habitats in Anambas de grootste soort, Rafflesia arnoldii.

De Rafflesia-bloem kan een totale diameter bereiken van meer dan een meter en de bloemmassa kan meer dan 10 kg bedragen, mede doordat de bloembladen 2-3 cm dik kunnen worden.

Geen wonder dat Sir Stamford Raffles deze bloem "de grootste en meest magnifieke bloem ter wereld" noemde, voordat hij de soort naar hemzelf en zijn metgezel, Dr. James Arnold, vernoemde. De twee historische figuren staan bekend als de ontdekkers van de reuzenbloem in het jaar 1818.

Rafflesia wordt ook wel de "stinkende bloem" of "lijkenbloem" genoemd vanwege de sterke onaangename geur die de bloem verspreidt, waarvan wordt gezegd dat het lijkt op de stank van rottend vlees. De bloem gebruikt deze onwelriekende geur om vliegen en andere aasetende insecten aan te trekken, die vervolgens helpen bij bestuiving en voortplanting.

Everything was great!! Our guide was veryyy good he knew places where rafflesia grew so we were lucky to see it. He gave us a lot of information about the nature. Many thanks for a such a nice trek!!!!
-- Polina, Russia --

Maar Rafflesia is om meer redenen bijzonder dan alleen het enorme formaat en de vieze geur van de bloem. Het is ook een van de zeldzaamste bloemen ter wereld. Helaas staat Rafflesia zelfs op de lijst van bedreigde bloemensoorten.

Afgezien van het steeds kleiner wordende leefgebied van de bloem, is er helaas nog een grote reden voor het feit dat Rafflesia steeds minder vookomt, te weten het kleine aantal Rafflesia bloemzaden dat werkelijk tot ontkieming komt.

Sterker nog, zelfs na succesvolle ontkieming, hebben de meeste van de bloemknoppen die hieruit voortkomen de neiging om voortijdig af te sterven, d.w.z. voordat ze überhaupt de kans hebben gekregen om te bloeien of om een andere bloem te bestuiven.

De bloemen die wel bloeien, doen dat maar een paar dagen, waardoor de voortplanting in Rafflesia nogal ineffectief is.

Gezien deze lage kans op succes, is het geen verrassing dat het zien van een Rafflesiabloem in volle bloei een heel aparte gebeurtenis is.

Als je Rafflesia wilt ervaren, ga dan naar Anambas. De natuurgids die je boekt, neemt je dan mee naar verschillende locaties die bekend staan als de "hotspots" voor de aanwezigheid Rafflesia.

Ze kunnen uiteraard niet garanderen dat er daadwerkelijk bloemen in volle bloei staan, want dat is helemaal aan de natuur. In de meeste gevallen kunt u echter op zijn minst bloemknoppen of de overblijfselen van bloemen zien die in bloei hebben gestaan. Maar hopelijk staat het geluk aan uw zijde.

Stuur hier uw vraag over Rafflesia.

  m   vLike it? Click it :)