Op zoek naar de ferry naar Anambas? Op zoek naar een taxi? Op zoek naar openbaar vervoer in Anambas? Op zoek naar vliegtickets voor Anambas?
Tijd Anambas:
NEWS UPDATE: Visa on Arival!
Amazing Anambas

Rafflesia in Anambas

Rafflesia

Rafflesia

Alhoewel het Rafflesia bloemengeslacht een behoorlijk aantal afzonderlijke soorten omvat, herbergen de meer afgelegen habitats in Anambas m.n. de fysiek grootste bloemensoort, te weten Rafflesia arnoldii.

De Rafflesia bloem kan een diameter bereiken van ruim een meter, en het gewicht van de bloem kan meer dan 10 kg bedragen, mede door de dikke bloembladen die soms zo'n 2 á 3 cm dik kunnen worden.

Geen wonder dus dat Sir Stamford Raffles de bloem "de grootste en meest magnifieke bloem ter wereld" verklaarde, waarna hij deze specifieke soort in het jaar 1818 naar zowel zichzelf als naar zijn metgezel en assistent, Dr. James Arnold, vernoemde. De twee historische figuren staan vandaag de dag bekend als de ontdekkers van de reuzenbloem.

Rafflesia wordt ook wel de "onwelriekende bloem" of "lijkenbloem" genoemd vanwege de buitengewoon onaangename geur die de bloem verspreidt. De geur doet namelijk sterk denken aan rottend vlees. De bloem past deze specifieke geur toe om vliegen en andere aasetende insecten aan te trekken. De reden? Deze diertjes zijn nodig bij de bestuiving en voortplanting van de bloem

Everything was great!! Our guide was veryyy good he knew places where rafflesia grew so we were lucky to see it. He gave us a lot of information about the nature. Many thanks for a such a nice trek!!!!
-- Polina, Russia --

Maar Rafflesia is niet alleen bijzonder door het enorme formaat of de onaantrekkelijke geur van de bloem. Het betreft hier tevens één van de zeldzaamste bloemen ter wereld. Het is daarom jammer dat Rafflesia op de lijst van bedreigde bloemensoorten staat.

Afgezien van het continu krimpende leefgebied van de bloem, is er nog een oorzaak voor het almaar afnemende aantal Rafflesia bloemen, te weten de bescheiden hoeveelheid Rafflesia zaadjes die daadwerkelijk tot ontkieming komt.

Sterker nog, ook nadat ze ontkiemen hebben de meeste van de bloemknoppen die eruit voortkomen nog de neiging om voortijdig af te sterven, d.w.z. voordat ze überhaupt de kans hebben gehad om te bloeien of om een andere bloem te bestuiven.

De bloemknoppen die wel tot bloeien komen, doen dat maar een paar dagen lang. Ook dit speelt mee bij de weinig effectieve voortplanting van Rafflesia.

M.a.w. gezien deze lage kans op succes bij het voortplanten, zal het voor niemand als verrassing komen dat het ontdekken en aanschouwen van een Rafflesiabloem in volle bloei een wel heel aparte belevenis is.

Als je het bloeien van Rafflesia wilt ervaren, kom dan naar Anambas. De natuurgids neemt je mee naar diverse locaties die bekend staan als Rafflesia "hotspots", zodat je kansen optimaal zijn.

Men kan uiteraard echter niet garanderen dat er daadwerkelijk bloemen in volle bloei staan, want dat is immers helemaal aan de natuur. Maar in de meeste gevallen kun je in ieder geval op z'n minst een aantal bloemknoppen zien, dan wel de overblijfselen van bloemen die niet lang daarvoor in bloei hebben gestaan. Enfin, hopelijk staat het geluk aan je zijde en krijg je de ware Rafflesia te zien, in vol ornaat.

Wil je een kans wagen? Stuur hier je aanvraag. Ik laat je dan de details van de excursie weten.

  m   v

Like it? Click it :)