Op zoek naar de ferry naar Anambas? Op zoek naar een taxi? Op zoek naar openbaar vervoer in Anambas? Op zoek naar vliegtickets voor Anambas?
Tijd Anambas:
Amazing Anambas

Bryan in Anambas

Bryan in Anambas

Bryan in Anambas

Mijn eerste ontmoeting met Anambas was in 2014. Alhoewel de eilandketen op nauwelijks 300 kilometer ligt van waar ik woon, in Singapore, had ik nog nooit van Anambas gehoord. Dit, zo bleek later, zou een beetje de rode draad worden in de daaropvolgende jaren. D.w.z. laat de naam Anambas vallen en het zal tot op de dag van vandaag bij maar weinig mensen een belletje doen rinkelen. Niet alleen wereldwijd maar zelfs in de landen rondom Anambas zelf. Op z'n zachts gezegd ongebruikelijk, temeer omdat het hier een groep oogverblindend fraaie en door koraal omringde atolletjes betreft.

Kepulauan Anambas

Bij toeval liep ik in 2014, tijdens een strandvakantie op het Maleisische eilandje Pulau Tioman, een medereiziger tegen het lijf die uit Anambas kwam. Hij was een geboren en getogen Anambasiër. Zijn verhalen over zijn thuiseilanden inspireerde me meteen. De volgende dag had ik zelfs al een datum voor mijn volgende vakantie geboekt: een ontdekkingsreis naar "Kepulauan Anambas", de officiële naam van het groepje tropische eilandjes.

De verslagen van mijn nieuwe reismaat, hoe onvoorstelbaar ze destijds ook klonken, bleken op geen enkele manier overtrokken; Anambas is een verzameling Robinson Crusoe eilandjes, gelegen op slechts de spreekwoordelijke steenworp afstand van de metropool Singapore. Anambas is zonder meer een waar exotisch paradijs, omgeven door een glasheldere azuurblauwe zee en absoluut gezegend met ongerepte koraaltuinen die zo overvloedig aanwezig zijn dat je je op het Groot Barrièrerif waant.

Bounty

Wie de Bountyreklame van weleer nog kent, heeft een beetje een idee van het sfeertje in Anambas. Afgelegen tropische atol eilandjes geflankeerd door idyllische stranden en doorspekt met een rijkdom aan kokospalmen. Blauwe lagunes her en der en een weelderige jungle die zelfs vandaag de dag nog zo goed als onaangetast is door de mens. Amazing Anambas.

Geen wonder dat Anambas sinds die dag in 2014 mijn tweede thuis is geworden. Het is een waar zonovergoten paradijs, waar het voelt alsof de klok al jaren stilstaat. Dat is bijna letterlijk zo zelfs; arriveren in Anambas is een beetje alsof je 50 jaar terug gaat in de tijd. Een unieke gewaarwording.

Het heerlijk ongehaaste tempo van het leven, de prachtige natuurlijke omgeving, de talloze adembenemende eilandjes, onbewoond en geduldig wachtend ooit wellicht ontdekt te worden. Zeldzaam. Om nog maar te zwijgen van het gevoel dat je er hebt dat je helemaal van de wereld bent. Het is een waar mysterie hoe dit onovertroffen stukje paradijs al die tijd voor de wereld onzichtbaar heeft kunnen blijven.

Nu of Nooit

Dat gezegd hebbende, een oord zo adembenemend als Anambas kan onmogelijk voor altijd verborgen blijven. Sterker nog, de eerste resorts zijn niet zo lang geleden opgeleverd, zij het dat ze nog dun bezaaid zijn en her en der verspreid liggen. Kortom, vooralsnog loopt Anambas geen direct gevaar in een soort tweede Bali te veranderen. Maar waarschijnlijk is dat slechts een kwestie van tijd...

Meer Informatie

Wil je Amazing Anambas ontdekken? Met onderstaand formuliertje vraag je meer informatie op.

  m   v

Like it? Click it :)