Op zoek naar de ferry naar Anambas? Op zoek naar een taxi? Op zoek naar openbaar vervoer in Anambas? Op zoek naar vliegtickets voor Anambas?
Tijd Anambas:
Amazing Anambas

Anambas, de Malediven van Zuidoost-Azië

Anambas, de Malediven van Zuidoost-Aziës

Anambas, de Malediven van Zuidoost-Aziës

De Anambas archipel is geografisch gezien een beetje een ongebruikelijk geval; de eilandjes liggen namelijk amper 200 kilometer ten oosten van het schiereiland van Maleisië, maar toch horen ze niet bij Maleisië maar bij Indonesië.

De ietwat aparte ligging, een soort niemandsland, is waarschijnlijk de oorzaak dat Anambas tot op de dag van vandaag praktisch verborgen is gebleven voor de rest van de wereld. Ik bedoel, hoeveel mensen ken je die wel eens van Anambas hebben gehoord?

Wat ik inmiddels wel weet is dat de keten van ruim 250 tropische schateilandjes gezegend is met een woeste, ongerepte schoonheid die je zelden treft. De talloze smaragdgroene atoleilandjes zijn nog zo goed als onaangetast. Hagelwitte stranden en een weelde aan kokospalmen zijn er meer de regel dan de uitzondering. En de kristalheldere zee rondom deze onbewoonde kleine juweeltjes verandert geleidelijk van aquamarijn naar een diepe kobaltblauwe tint.

Klinkt dit allemaal een beetje alsof het hier over de Malediven gaat, dan komt dat omdat Anambas pareltjes een opvallende gelijkenis vertonen met hun evenbeelden in de Indische Oceaan. Ondanks de aanzienlijke afstand tussen de twee eilandengroepen, hebben de Malediven en Anambas veel van elkaar weg. Niet alleen als het gaat om hun spectaculaire natuurlijke rijkdom en ecologische pracht en praal, maar daarnaast ook om een aantal andere redenen.

Bijvoorbeeld, net als de Malediven ligt ook de Anambas archipel tamelijk afgelegen en zijn beide oorden daardoor niet bepaald makkelijk bereikbaar. Hoewel dat betekent dat geen van beide echte massatoerismebestemmingen zullen worden, zoals Bali en Hawai dat bijvoorbeeld wel zijn, hoeft dat uiteraard niet direct een slechte zaak te zijn, dat spreekt voor zich. De Malediven zijn sinds de ontdekking ervan door het wereldwijde toerisme eerder uitgegroeid tot een nichebestemming. En dat pakte prima uit voor de atolletjes en de tourismebranche daar. Anambas heeft allicht een soortgelijke toekomst voor zich.

Waar de overeenkomsten tussen de twee fraaie regio's echter ophouden, is hun respectievelijke kostenplaatje. Reizigers naar de Malediven hebben doorgaans een royaal budget. Dat moet ook wel, gezien de kostprijs van een gemiddelde vakantie daar. Anambas daarentegen is stukken vriendelijked voor de portemonnee. Ook met een bescheiden budget kun je van de tropische eilandjes in Anambas genieten.

Dit geldt voor het overnachten, het eten en drinken, alsook voor het vervoer en de recreatieactiviteiten, zoals bijvoorbeeld snorkelen, jungle-trekking en duiken, peddelsurfen, vissen enz.

Om deze reden wordt Anambas ook wel een beetje gekscherend Poor Man's Maldives genoemd. Reizigers in Anambas krijgen immers de tijdloze schoonheid en prachtige tropische eiland idylle van een wereldbestemming als de Malediven, maar in Anambas krijg je het voor een fractie van de prijs.

Nog een voordeel van Anambas ten opzichte van de Malediven is dat je, eenmaal in Anambas, vrij makkelijk van eilandje naar eilandje kunt varen. Dat komt omdat de Anambas eilandjes meestal dicht genoeg bij elkaar liggen. Dat is niet echt het geval op de Malediven, waar gasten min of meer beperkt zijn tot het atolletje van het resort of hotel dat ze hebben geboekt.

In Anambas is dat dus anders. Sterker nog, in Anambas kun je zelfs naar hartelust eiland-hoppen. Of meemaken hoe zeeschildpadden een nest graven in het zand en hun eitjes er leggen. Of dolfijnen spotten. Of barbecuen op je eigen privé Bounty-eilandje. Op Anambas kan dat allemaal gewoon.

Kortom, als je de adembenemende schoonheid van de Zuidoost-Aziatische Malediven wilt ontdekken, een absoluut unieke reis wil beleven, kies dan Anambas als je volgende vakantiebestemming.

Meer Informatie?

Heb je nog een verzoek of aanvraag over Anambas? Of een boekingverzoek? Verzend hem hier...

  m   v

Like it? Click it :)