Op zoek naar de ferry naar Anambas? Op zoek naar een taxi? Op zoek naar openbaar vervoer in Anambas? Op zoek naar vliegtickets voor Anambas?
Tijd Anambas:
NEWS UPDATE: Visa on Arival!
Amazing Anambas

Vervoer in Anambas

Vervoer in Anambas

Vervoer in Anambas

Als je erover denkt om wat tijd door te brengen in het Indonesische paradijs Anambas, maar je weet niet zeker hoe je je daar kunt verplaatsen, of je jezelf afvraagt of er überhaupt een betrouwbaar openbaar vervoersysteem is, lees dan hieronder de details. (TL;DR: Er zijn voldoende vervoer opties).

Je weet misschien al dat Anambas een verzameling is van ruim 200 eilandjes, een archipel geheten. Waterrijke gebieden met veel afzonderlijke eilandjes zijn nooit gemakkelijk om in rond te reizen, tenzij je natuurlijk een (zeil)boot hebt. Hoe verplaatsen mensen zich in Anambas? Is er openbaar vervoer?

Many thanks for helping out. I feel so much more confident now and can look forward to our trip. Many thanks for your excellent personal service.
-- Magnus, UK --

Ok, het eerste dat moet worden opgemerkt, is dat men zich er doorgaans zelden van het ene uiterste van Anambas naar het andere hoeft te begeven. De meeste bewoners gaan gewoon van A naar B op het eilandje waar ze wonen, bijvoorbeeld voor hun werk, om boodschappen te doen, of om langs familie of vrienden te gaan. In de overgrote meerderheid van deze gevallen is men in bezit van een bromfiets, plaatselijk bekend als "ojek".

Als reizen tussen eilandjes onderling vereist is, bijvoorbeeld voor forenzen die elders naar hun werk gaan, of voor schoolgaande kinderen, dan is er o.h.a. een door de overheid verstrekte boot beschikbaar, een soort bus maar dan op het water. Dit is de meest voorkomende vorm van openbaar vervoer op Anambas, te weten, de pompong. Voor reizigers die Anambas bezoeken, waaronder toeristen, zijn er andere manieren om zich te verplaatsen, m.a.w. alternative vormen van openbaar vervoer.

Als je ergens heen moet op hetzelfde eilandje waar je je bevindt, of als je elk deel van dat bewuste eilandje echt wilt verkennen, dan kun je een ojek eigenaar vinden die bereid is om je tegen betaling rond te rijden. Deze ojek taxi's zijn te vinden in Jemaja en Tarempa.

Spreek eerst een prijs af met de ojek eigenaar voordat je aan je tour begint. Mocht je de ojek en bestuurder voor langere tijd nodig hebben, langer dan een dag bijvoorbeeld, dan kun je het beste eerst een vaste dagprijs overeenkomen.

Ter info, ojek bestuurders zijn meestal op strategische plekken te vinden, bijvoorbeeld in de buurt van de veerboothaven of rondom de plaatselijke marktplaats, dus ga daar op zoek als je ergens naartoe moet wat te ver is om te lopen.

Je kunt ook een ojek voor jezelf huren, d.w.z. self-drive, althans als je een brommer of motor kunt besturen. De kosten variëren, maar een ojek is sowieso een vrij goedkope transportkeuze. Let er wel op dat je bij self-drive de tank zo nu en dan moet bijvullen. Tip: De meeste ojek bestuurders tanken bij kraampjes langs de weg. Deze verkopen benzine in plastic waterflessen van 1,5 liter, die voor deze doeleinden worden hergebruikt. Oh, en draag altijd een helm op de ojek. Veiligheid boven alles.

Speedboot

Speedboot

Als je naar een ander eilandje wil, of je wil een dagje eilandhoppen, dan kun je terecht bij het openbaar vervoer over water, te weten de watertaxi. Watertaxi's zijn er in twee soorten: 1) de tragere, traditionele houten "pompongs" met dieselmotor, en 2) speedbootjes met buitenboordmotor.

De speedbootjes zijn meestal van glasvezel en zijn dus lichter en sneller dan de wat loggere pompongs. De speedbootjes zijn daardoor iets duurder qua gebruik. Ook goed om van op de hoogte te zijn is dat er soms geen ontsnapping mogelijk is aan de dieselrook en het vaak ongedempte geluid van de dieselmotor.

Auto's?

Er zijn weinig auto's in Anambas, aangezien het wegennet nog niet zo uitgebreid is. En de meeste auto's die je ziet, zijn eigendom van de overheid. Je kunt echter geluk hebben en een lift krijgen als je bestemming niet te ver uit de buurt is van de auto bestuurder. Probeer een vriendelijke "Boleh tompang!".

Meer Informatie?

Bromfiets of watertaxi nodig? Gebruik onderstaand formulier om meer details op te vragen

  m   v

Like it? Click it :)