Op zoek naar de ferry naar Anambas? Op zoek naar een taxi? Op zoek naar openbaar vervoer in Anambas? Op zoek naar vliegtickets voor Anambas?
Tijd Anambas:
Amazing Anambas

Pulau Busung

Pulau Busung

Pulau Busung

Pulau Busung staat bekend als het eilandje dat elke dag verstoppertje speelt en de reden hiervoor is dat Busung eigenlijk alleen bij laag water een eiland is. Oftewel, tijdens vloed verdwijnt Busung volledig onder het zeeoppervlak, is het niet meer zichtbaar.

Hoewel dit nogal een unieke kwaliteit van Busung is, is Busung strikt genomen in feite geen echt eiland. Om als eiland te worden aangemerkt, moet ten minste een deel van het bewuste eiland gedurende een volledige getijdencyclus boven water blijven. Dus inclusief vloed en zelfs incluis springtij.

Wat ook ongebruikelijk is, is dat Pulau Busing puur en alleen uit zand bestaat. In feite is het eilandje een geleidelijk vanaf het midden aflopende zandglooing op een koraalrif. Hoewel de meeste eilanden doorgaans alleen door een strook strand worden omringd, bestaat Pulau Busung eigenlijk sec uit strand. Ook is er op Busung geen enkele boom, struik of plant te vinden. Het is een volledig rond strand, niks meer en niks minder.

Kortom, als je je altijd al hebt afgevraagd hoe het is om die arme eenzame schipbreukeling te zijn in die stripverhalen over verre onbewoond eilandjes, dan is dit de kans van je leven.

Het feit dat niemand kan verklaren hoe Busung tot stand is gekomen, versterkt het wat eigenaardige karakter van het eilandje. Tot op de dag van vandaag is Busung een beetje een mysterie, zowel voor de Anambas bevolking als voor bezoekers uit het buitenland. Niemand weet waar Busung vandaan komt of zelfs maar waar het zand an sich vandaan komt. Maar feit is dat Busung puur uit dit zand bestaat. En zonder zand zou Busing voor altijd onder het zeewater glippen.

Overigens betekent het Bahasa woordje Busing zandbank. Daar ben ik achter inmiddels, Maar waar het zand vandaan komt... Of, wellicht relevanter, hoe het komt dat het zand niet gestaag door wind, golven of zeestroming wordt meegenomen en uiteindelijk verdwijnt... Een vreemd geval. Dit maakt Pulau Busung te apart om niet op de lijst te staan van eilandjes die bezocht moeten worden.

Als gevolg van het unieke karakter van Busung maar ook de prachtige koraalfunderingen eromheen, heeft het eilandje behoorlijk wat bekendheid verworven in de Anambas archipel. En het kan er zomaar ineens niet meer zijn. Dus mis het niet.

Wil je dit raadselachtige piepkleine eilandje persoonlijk ervaren, dan raad ik je aan om het mee te nemen tijdens een dagje island-hopping. Zo kun je namelijk tegelijkertijd ook wat andere interessante eilandjes van dichtbij meemaken.

Maar zorg er wel voor dat je niet tijdens vloed gaat :)

Meer Informatie?

Heeft u een aanvraag over Pulau Busung? Verzend hem hier...

  m   vLike it? Click it :)