Op zoek naar de ferry naar Anambas? Op zoek naar een taxi? Op zoek naar openbaar vervoer in Anambas? Op zoek naar vliegtickets voor Anambas?
Tijd Anambas:
NEWS UPDATE: Visa on Arival!
Amazing Anambas

Pulau Busung

Pulau Busung

Pulau Busung

Pulau Busung staat bekend als het eilandje dat elke dag een paar uurtjes onzichtbaar is en de reden daarvoor is dat Busung eigenlijk alleen tijdens eb een eilandje is. Oftewel, tijdens vloed verdwijnt Busung volledig onder het zeeoppervlak, is het niet meer zichtbaar, behalve dan als je onder water kijkt.

Hoewel dit nogal een unieke kwaliteit genoemd kan worden, is Busung strikt genomen geen echt "eiland". Om als eiland te worden aangemerkt, moet namelijk minstens een deel van het land ervan gedurende een volledige getijdencyclus boven het wateroppervlak blijven. Dus inclusief vloed en zelfs incluis springtij.

Wat ook ongebruikelijk is aan Busung, is dat het puur uit zand bestaat. In feite is het eilandje een geleidelijk vanaf het middenpunt aflopende zandglooing dat zich op een koraalrif bevindt. Hoewel de meeste eilanden doorgaans alleen door een strook strand worden omringd, bestaat Pulau Busung exclusief uit strand. Ook is er op Busung geen enkele boom, struik of plant te vinden. Het is een volledig rond strand. Een unicum.

Kortom, als je je altijd al hebt afgevraagd hoe het is om die arme eenzame schipbreukeling te zijn uit die stripverhalen over verre onbewoond eilandjes, dan is dit de kans van je leven om dat gevoel te ervaren.

Overigens betekent het Bahasa woordje Busung zandbank. Daar ben ik achter inmiddels. Maar waar het zand oorspronkelijk vandaan kwam... Of, wellicht relevanter, hoe het komt dat het zand niet gestaag door wind, golven of zeestroming wordt meegenomen en uiteindelijk verdwijnt..? Het is een vreemd geval. Dit maakt Pulau Busung te apart om niet op de lijst te zetten van eilandjes waar je absoluut even langs moet gaan.

Dat niemand kan verklaren hoe Busung tot stand is gekomen, versterkt het wat eigenaardige karakter van het eilandje. Tot op de dag van vandaag is Busung een beetje een mysterie, zowel voor de Anambas bevolking als voor bezoekers. Niemand weet waar Busung vandaan komt of zelfs maar waar het zand, an sich, vandaan komt. Maar feit is dat Busung sec bij de gratie van het zand bestaat. Zonder het zand zou Busung voor altijd onder het zeewater glippen.

Doordat het zo'n vreemd geval is, maar ook door de prachtige koraalfunderingen om het eilandje heen, heeft Busung inmiddels behoorlijk wat bekendheid verworven in de Anambas archipel. En het kan er zomaar ineens niet meer zijn. Dus mis het niet.

Wil je dit raadselachtige piepkleine eilandje persoonlijk ervaren, dan raad ik je aan om het in het lijstje eilanden op te nemen als je een dagje gaat island-hopping. Tijdens een island-hopping excursie kun je namelijk tegelijkertijd ook een aantal andere interessante eilandjes van dichtbij meemaken.

Maar zorg er wel voor dat je niet tijdens vloed gaat :)

Meer Informatie?

Heb je nog een vraag over Pulau Busung? Of een boekingverzoek? Verzend hem hier...

  m   v

Like it? Click it :)