Op zoek naar de ferry naar Anambas? Op zoek naar een taxi? Op zoek naar openbaar vervoer in Anambas? Op zoek naar vliegtickets voor Anambas?
Tijd Anambas:
Amazing Anambas

Pulau Misteri

Pulau Misteri

Pulau Misteri

Vorig jaar bezocht ik een opeenhoping van enorme rotsblokken in de wateren van Anambas. Hoewel het nauwelijks een stipje is dat in een uitgestrekte blauwe zee uitsteekt, hadden de verhalen van een paar van mijn lokale vissersvrienden over deze aparte opstapeling gesteente me superbenieuwd gemaakt. Ik wilde de plek met eigen ogen zien. Het klonk zo fotogeniek, een beetje als een soort Aziatische Stonehenge maar dan op zee. Vooral hoe de berg stenen tot stand moet zijn gekomen, zo ongeveer in de middle of nowhere, fascineerde me.

Afijn, onderweg naar de spot weken we hier en daar wat van de uitgestippelde route. Ik doe dit vaker als we op ontdekkingsreis gaan in de Anambas archipel. Met meer dan 200 zonovergoten maagdelijke atolletjes verspreid over het Anambasgebied, is het namelijk best moeilijk om niet in de verleiding te komen door op z'n minst een paar van deze sirenes. En eerlijk gezegd, op deze manier heb ik een behoorlijk aantal ongerepte onbewoonde eilandjes kunnen bezoeken die me anders waarschijnlijk zouden zijn ontgaan.

Het blijft me overigens verbazen hoe dit clustertje adembenemende Robinson Crusoe-eilandjes, Anambas geheten, tot op de dag van vandaag nog zo onbekend is en zo goed als verborgen blijft voor de rest van de wereld. Maar dat is weer een ander verhaal...

Hoe het ook zij, ook op deze bewuste dag hadden we, op weg naar de plek met de rotsblokken, besloten om een tussenstop te maken bij een op de kaart piepklein maar van veraf gezien veelbelovend eilandje. Echter, naarmate de afstand tussen ons en het eilandje slonk, werd al snel duidelijk dat dit een wel heel bijzonder plekje was.

Om te beginnen was het heuvelachtige eilandje bijna cirkelvormig, waardoor het water in het midden zo goed als volledig door groene glooiende eilandstroken werd omgeven. Het geheel vormde een beschutte puur-natuur lagune, met op de bodem forse felgekleurde koraalvelden zover het oog reikte.

Terwijl ons bootje langzaam voorwaarts pruttelde, de lagune in, ontwaarde zich vervolgens onder ons zo'n beetje het helderste water dat je je kunt voorstellen. Met een diepte van krap 2 meter leek het alsof de boeg vloeibaar glas aan het doorklieven was. De kleur aan de oppervlakte verliep hier en daar naadloos van een bijna fluorescerend turkooise tint naar marineblauw onderin. En toen zagen we hoe dit kwam, maar liefst 3 mini-lagunes tekenden zich af binnen het schitterende lichtblauwe tafereel.

Er heerst op dat kleine eilandje een bijna tastbaar gevoel van de volmaakte stek om te relaxen. Dit muisstille juweeltje is een waar paradijs, een klein afgelegen en werkelijk ongerept stukje onvervalste rust en stilte. Maar daarnaast is het ook visueel simpelweg prachtig, een heuse lust voor het oog. Het vooruitzicht dat we hier zeker een keertje de ultieme paar dagen ontspanning en fun zouden gaan ervaren was meteen voor iedereen duidelijk.

Maar nog verbazingwekkender was het feit dat dit adembenemende plekje nergens ter sprake komt. In al mijn jaren dat ik door Anambas reis, was ik de naam van dit onvervalste schateilandje in al die tijd nergens tegengekomen. Zo heeft het op Google Maps überhaupt niet eens een eigen naam! Heel apart. Zo zie je maar, als we die dag in kwestie niet hadden besloten om dat omweggetje te nemen, hadden we waarschijnlijk nog altijd niet van het bestaan ervan geweten.

We besloten ons verborgen eilandje Pulau Misteri te noemen :)

Meer Informatie?

Heeft u een aanvraag over Pulau Misteri? Verzend hem hier...

  m   vLike it? Click it :)