Op zoek naar de ferry naar Anambas? Op zoek naar een taxi? Op zoek naar openbaar vervoer in Anambas? Op zoek naar vliegtickets voor Anambas?
Tijd Anambas:
NEWS UPDATE: Visa on Arival!
Amazing Anambas

Schildpaddeneiland Pulau Durai & Cool Hand Luke

Pulau Durai

Pulau Durai

Je vraagt je misschien af wat de naam van de hoofdrolspeler van een kaskraker uit de jaren 60 te maken heeft met Pulau Durai en de status van het eilandje als schildpaddenreservaat. Lees verder...

Meestal duurt het ongeveer 20 jaar voordat zeeschildpadden geslachtsrijp zijn. De meeste vrouwtjesschildpadden paren en leggen hun eitjes vervolgens om de drie jaar, totdat ze ongeveer 80 jaar oud zijn. Alleen de eitjes die uitkomen, en uitsluitend de schildpadden die niet als voedsel dienden voor roofdieren, krijgen uiteraard de kans om te paren en de levenscyclus voort te zetten.

We weten inmiddels dat de overgrote meerderheid van de eitjes nooit het stadium van volwassen schildpadden bereikt. Omdat ze zowel voedzaam als kwetsbaar zijn, vormen schildpaddeneitjes vanaf het moment dat ze zijn gelegd een bron van voedsel; bijvoorbeeld voor monitorhagedissen, maar vooral voor de mens.

Sterker nog, tot voor kort kwamen verreweg de meeste schildpadeitjes in Durai überhaupt niet uit. Voorheen werden de meeste eitjes namelijk verzameld en verkocht op de lokale markt, populair als ze waren als tussendoortje.

Het jarenlang massaal oogsten van schildpaddeneitjes eiste uiteindelijk een hoge tol; het totale aantal eitjes nam af tot naar schatting 25% van het oorspronkelijke aantal.

Californische wetenschapper en activist, Dr. Wallace J. Nichols, bracht hier verandering in. In 2009 trad Dr. Nichols toe tot de Planetary Coral Reef Foundation, die op uitnodiging Anambas bezocht, met als doel om projecten voor het behoud van het zeeleven te ontplooien.

Dr. Nichols sloot onmiddellijk een deal tussen de eigenaren van Durai en het naburige eilandje Pulau Pahat. De deal omvatte een moratorium op het oogsten van schildpadeitjes, waar de eilandeigenaren een financiële vergoeding voor ontvingen.

De overeenkomst kreeg vervolgens steun van diverse sponsoren, waaronder Premier Oil, inmiddels Harbour Energy geheten, één van de diverse bedrijven actief in het Anambasgebied.

Nichols: "Om de deal extra gedenkwaardig te maken, kreeg de groep eilandeigenaren aan het einde van onze bijeenkomst een hardgekookt ei voorgeschoteld en keken we allemaal naar de scène van Cool Hand Luke waarin Paul Newman een weddenschap wint door maar liefst 50 hardgekookte kippeneieren in één uur naar binnen te werken.

Sindsdien, mede ook dankzij de aangewezen opzichter op Durai, dhr. Pak Lahani, leeft de strekking van de overeenkomst nog altijd voort. Het resultaat? De schildpaddenpopulaties van Durai en Pahat zijn bijna weer op het niveau van destijds, waardoor beide eilandjes met recht weer de status van meest productieve schildpadeilandjes genieten.

Een prima succesverhaal.

Meer Informatie?

Heb je nog een vraag over Pulau Durai of schildpaddenbescherming in Anambas? Verzend hem hier...

  m   v

Like it? Click it :)