Op zoek naar de ferry naar Anambas? Op zoek naar een taxi? Op zoek naar openbaar vervoer in Anambas? Op zoek naar vliegtickets voor Anambas?
Tijd Anambas:
NEWS UPDATE: Visa on Arival!
Amazing Anambas

Kampong Rondleiding

Kampong Rondleiding

Kampong Rondleiding

In veel opzichten voelt een bezoek aan de Anambas eilanden als een reis terug in de tijd. Dit geldt vooral voor de afwezigheid van bijvorrbeeld snelwegen, de overweldigende rust, oorverdovende stilte, maar ook voor het relaxte levenstempo in Anambas. Ook merk je het aan de evenwichtige manier van leven op deze eilanden; familie, cultuur en traditionele gebruiken spelen nog altijd een centrale rol. Hier kun je aan zien dat de archipel een authentiek afgelegen buitenpostgebied is.

Vooral de wat meer afgelegen kampongs hebben een nog vrij traditionele insteek als het gaat om hun manier van leven. Zo woont men doorgaans nog altijd in houten huisjes, vaak een soort kelong, d.w.z. op palen boven water gebouwd. Stroom, wanneer überhaupt beschikbaar althans, wordt vaak geleverd door generators, meestal m.b.v. overheidsubsidies. Soms, bijvoorbeeld tijdens dieseltekorten, draaien de generators slechts op bepaalde tijdstippen.

Bij een rondleiding in een kampong in Anambas zie je kippen vrij rondlopen. Pluimvee is een belangrijke eiwittenbron voor de dorpsbewoners, tezamen met vis natuurlijk. Veel van de mannen in het dorp gaan er voor zonsopgang opuit in kleine houten vaartuigjes, "sampans" geheten. Sommige sampans zijn gemotoriseerd, de wat minder gefortuneerde vissers moeten het doen met roeispanen. Hoe dan ook, de bedoeling is om vis te vangen voor het gezin. Tijdens overvloedige dagen, wanneer de vangst groter is dan voor eigen gebruik, kan het overschot op de ochtendmarkt worden verkocht.

Kruiden drogen in de zon

Kruiden drogen in de zon

Als er niet wordt gevist, moet er onderhoud worden gepleegd, niet alleen aan het de sampan en het vistuig, maar ook aan het huis. Veel dorpelingen verbouwen bovendien hun eigen groenten, kruiden en specerijen en die behoeven met regelmaat aandacht uiteraard.

De kinderen in de kampong brengen na schooltijd veel tijd buiten door. Sommige van de kleinere kampongs zijn nog zo goed als off-grid, hebben bijvoorbeeld niet of nauwelijks internet. Het leven is eenvoudig maar gemoedelijk.

Al met al, een fijn bestaan, voor vele van ons een beetje een terugkeer naar de goede oude tijd, waar het een paar uurtjes heerlijk toeven is. Per slot van rekening is het traditionele kampongleven tegenwoordig nauwelijks meer standaard. Maar, ook in Anambas zie je dat men gestaag stappen zet naar de zeitgeist van vandaag, een moderner leven. Majulah Anambas :)

Meer Informatie?

Heb je nog een vraag over de rondleiding door een Anambas dorpje? Of een boekingverzoek? Verzend hem hier...

  m   v

Like it? Click it :)